Bilförsäkring

Bilförsäkring måste alla enligt lag ha men vilken ska man välja?
Den frågan ställer nog alla bilägare sig, i den här artikeln ska vi försöka göra svaret på den frågan enklare.

Olika nivåer av bilförsäkringar

De flesta försäkringsbolag erbjuder bilförsäkringar i tre nivåer. Här kommer en snabbgenomgång av dessa:

  • Trafikförsäkring  – Trafikförsäkring är den lägsta nivån av bilförsäkring och är obligatoriskt enligt, precis som för moped och MC. En trafikförsäkring täcker skador på förare och passagerare i bilen, skador personer som vållas med bilen, skador på egendom skapade med bilen.
  • Halvförsäkring – Halvförsäkring är nästa nivå av bilförsäkring. Den täcker allt det en vanlig trafikförsäkring täcker men ger dessutom ersättning vid stöld, brand i bilen, maskinskador (t ex motor eller kylare) och skador på rutorna. En bra sak att komma ihåg kan vara att du kan får ersättning för kostnaden vid bärgning av din bil. Exakt vad försäkringen täcker varierar dock kraftigt från försäkringsbolag till försäkringsbolag så var noga med att med att jämföra detaljerna i försäkringsavtalen. Halvförsäkring rekommenderar jag till alla bilägare. Det kan bli fruktansvärt dyrt om du inte har försäkring och något händer med din bil. Och bil vill man ju inte vara utan!
  • Helförsäkring – Helförsäkring är den högsta nivån av bilförsäkring.  Om du tecknar helförsäkring till din bil så får du förutom allt som halv- och trafikförsäkring ersätter, även vagnskadeförsäkring. En vagnskadeförsäkring ersätter vanligtvis skador på bil vid trafikolyckor etc. Om du ska teckna denna försäkring är mer tveksamt. Det beror lite på vilken bil du har mm. Kom ihåg att även när det gäller denna försäkring jämföra villkoren mellan olika försäkringsbolag.

Vad kostar en bilförsäkring och hur mycket får jag ut?

Vad din bilförsäkring kostar att teckna beror på en rad aspekter. Här är ett urval av dessa:

  • Hur gammal din bil är
  • Modell på bilen
  • Vilken försäkringsnivå du väljer på din bilförsäkring
  • Din ålder
  • Tidigare incidenter