Kattförsäkring

Katten är ett av Sveriges, och världens absolut vanligaste husdjur tillsammans med hunden. Att gå med sin katt till veterinär kan kosta enorma summor, och en operation kan sluta på över 40-50 000 kr. Det är många gånger mer än vad själva katten kostar. Hos Sveriges Veterinärförbund får man dagligen ta emot samtal från arga kattägare som åkt på en rejäl summa eftersom deras katt har behövt gå till veterinären.

Att det är så dyrt att gå till veterinären jämfört att gå till doktorn själv beror på att veterinärbesöket inte är skattesubventionerat. Trots det är det så få som 10% av alla katter som har kattförsäkring. För att få skaffa kattförsäkring måste din katt ha ett veterinärintyg om den är över tre år gammal.

Vad kan en kattförsäkring innefatta?

  • Veterinärvård. Att din kattförsäkring täcker veterinärvård är ett måste. Annars kan du lika gärna vara utan kattförsäkring. Om du har läst vad jag har skrivit ovan så vet du varför. Veterinärförsäkringen kan även täcka kostnader för mediciner till katt och eftervård av katt.
  • Livförsäkring. Har du livförsäkring till din katt får du ersättning ifall den går bort på grund av olycksfall eller olycka, t ex blir påkörd av en bil. Hur mycket ersättning du får beror på kattens ålder eftersom försäkringsvärdet trappas ned för varje år. Dock finns det oftast en minimigräns. Detta skiljer sig från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Vissa försäkringsbolag erbjuder även ersättning vid förlorad förökningsförmåga hos din katt.

Vad behöver min kattförsäkring innehålla?

Det varierar beronde på i vilket syfte du har katt. För de allra flesta som bara har katt som ett keligt husdjur räcker det med veterinärförsäkring. Men sysslar du däremot med kattuppfödning eller liknande bör du har livförsäkring, du bör självklart se till så att dina “avelsdjur” har försäkring för förlorad fortplantningsförmåga.

Skaffa kattförsäkring

När du ska skaffa kattförsäkring bör du jämföra flera olika försäkringsbolag. Olika raser av katter har olika villkor jämför dessa. Kom ihåg att försäkra din katt innan olyckan är framme.